2012. augusztus 10., péntek

Hallgass a gyermekedre!

Zseniális könyvre bukkantam, és nagy örömmel tölt el, hogy egyre több hasonló szemléletű könyv születik! A "Hallgass a gyermekedre! avagy a boldog gyermek nevelésének 12 útja" nem konkrét tippeket vagy módszertant ad, inkább szemléletet, melynek segítségével megérthetjük gyermekünk viselkedését. Mindezt könnyed stílusban, a lényeget apró versikékbe szedve, és mindvégig a szülő-gyermek kapcsolat harmóniájára törekedve.

Egy kisbaba születésével a Család is megszületik, és az, ahogyan viselkedünk egymással, ahogyan szólunk egymáshoz, ahogyan alakítjuk a mindennapjainkat, a család életének egészére is kihatással van! A szülői feladatok tehát nem merülnek ki abban, hogy megoldjuk az alvásproblémákat és megszabaduljunk a hisztitől, hanem mindezeknél talán még fontosabb az, hogy a család egésze kiegyensúlyozott és boldog legyen, hiszen a gyermek életének legfontosabb közege a család.

Beszédes könyvajánlók:

"Ha egy gyermek önmagát szeretve és elfogadva nő fel, a szülei egy boldog gyermeket tudhatnak magukénak - és a boldog gyermek a szülő igazi sikere" Dr. Bernie Siegel

"Csináld, amit mondtam. Miért? Mert azt mondom. - generációról generációra adják át egymásnak a családok a tekintélyelvű gyermeknevelés modelljét, anélkül, hogy tudnák, hogy bizonytalanságot és önértékelési zavarokat ültetnek gyermekük szívébe. E könyv egy másik utat mutat: olyat, amiben a gyermek azért teszi a jót, mert jó példákat lát maga előtt: a szüleit. Olyat, ahol a szülő és a gyermek bízik egymásban, és ez a kölcsönös bizalom teszi őket együttműködő felekké. Olyan utat, amelyben a családi élet nem állandó játszmák terepe és feszültségforrás, hanem együtt töltött minőségi idő, egymásra hangolódás és öröm." Vida Ágnes


A 12 út:

1. Taníts példamutatással!
“Taníts meg szeretni és magammal törődni
A saját jó példáddal előttem járva
Minden tettedből tanulni fogok
Önmagamra mindig jól vigyázva.”


Egy gyermek ugyanis sokkal inkább teszi azt, amit a környezetében lát, mint azt, amit mondanak neki. A példamutatás az egyetlen hitelen tanítási forma!

2. Töltsetek együtt minőségi időt minden nap!
“Végy észre gyakran,
Örülj, hogy létezem.
Így tudni fogom: különleges vagyok,
S másokat is azzá teszek.”


A legtöbb, amit tehetünk, ha tudatjuk a gyermekünkkel azt, hogy mennyire különlegesek. Találjunk minél több örömet gyermekünkben! Hagyjuk, hogy a gyermekünk kedvenc tevékenységei határozzák meg az együtt eltöltött minőségi időt.

3. Ne csak halld őt, hallgasd meg!
“Hallgass meg együttérzéssel,
Legyen szíved nyitott és szerető.
Így tudni fogom: értesz és meghallgatsz
S ilyen lesz gyermeked is, mikor felnő.”


A valódi meghallgatás titka: teljes figyelem, visszajelzés nélkül hallgassuk meg a másikat, ismételjük meg, amit a másik mondott, saját véleményünk hangoztatása helyett inkább kérdezzünk. A legtöbb ember ugyanis visszakormányozza a beszélgetés menetét önmagára, pedig igazán meghallgatni valakit: maga a tevékeny szeretet.

4. Nevessünk, játszunk, szeressünk!

“Nevess és mókázz velem,
Légy gyengéd hozzám minden nap.
Játszani fogok és élvezni az életem,
S boldogságot adok másoknak.”


A gyermek semmire sem vágyik jobban, mint szeretetre, ölelésre, érintésre. A túlzott komolyság megakadályozza, hogy kinyissuk szívünket, kifejezzük szeretetünket, megéljük kreativitásunkat - hogy boldogan, örömmel éljünk. Legyenek a mindennapi pillanatokból fenséges pillanatok! Kis dolgoknak örülni egyáltalán nem kis dolog!

5. Ismerd el! Becsüld meg!


“Ismerj el gyakran,
S mondd el, mennyire nagyra becsülsz.
Így tudni fogom, értékes vagyok,
És megtanulok értékelni másokat.”


Az elismerés, a megbecsülés és a csodálat kifejezése felemeli a lelket. Az önbecsülés nagyon fontos: a bennünk lévő JÓ megtalálásának képessége, s hogy megbecsüljük, amit magunkért teszünk, a legjobb ellenszerek a "kisördög" ellen. Gyermekeinknek is fontos megtanítani önmagunk elismerésének készségét. A jótetteknek is bátran adjunk hangot! Azok a gyerekek, akik képesek önmagukat és másokat is elismerni, megbecsülni, sokkal kevésbé függnek mások értékítéleteitől, kockázatvállalóbbak és hitelesebbek lesznek.

6. A gyermeked iránti tisztelettel használd a pozitív fegyelmezés eszközeit!
“Taníts fegyelemre,
És kedvesen javíts ki.
Így fogom életemet méltósággal,
Magamat büszkén megbecsülve élni.”

Az a gyermek, aki állandó, megbízható környezetben, mindenki által megértett, elfogadott és tisztességes szabályok mentén él, kiegyensúlyozott és együttműködő lesz. Ha kedvesen, de határozottan szabunk új irányt a helytelen viselkedésnek, az nemcsak önmaga, de a mások iránti tiszteletre is tanítja a gyermeket. Az önfegyelem pontosan úgy fejleszthető, ahogyan egy gyenge izom: mindennapos gyakorlással. A legfontosabb üzenet: "Bár a viselkedéseden változtatnod kell, most is mindig szeretlek". Büntetés helyett teremtsünk olyan körülményeket, melyek közt a gyermek megélheti viselkedése következményeit, ezáltal megtanulja: bármit is tesz, annak hozadéka van. A gyermeknek ugyanakkor szüksége van arra a biztonságra, hogy tudja: környezetében a felnőttek kiegyensúlyozottak, és képesek higgadtan, nyugalommal kezelni a felmerülő helyzeteket.

7. Hagyd, hogy nőjön - hagyd, hogy hibázzon!


“Hagyj nekem teret, hogy nőhessek.
Hogy hibázhassak, s hogy saját véleményt alkothassak.
Így leszek függetlenné
S tanulok megbízni értékítéletemben.”

Minden gyermeknek szüksége van olyan környezetre, ahol tökéletesen elfogadható, hogy nem vagyunk tökéletesek - sőt, ennek még örülünk is. Amikor a szülő beismeri hibáját, a becsületesség és az alázat példáját nyújtja, így azok a gyerekek, akik ilyen felnőttek mellett nőnek fel, jobban fognak bízni a világban, és képesek lesznek önmaguknak és másoknak is beismerni, ha hibáztak. Ahogy Roosevelt mondja: csak az az ember nem hibázik, aki soha nem tesz semmit.

8. Tanuljunk élethosszig!

“Tanulj, míg csak élsz,
S kövesd álmaid szavát.
Lelkesedésed magával ragad,
S magam is így teszek egy életen át.”

Az élethosszig tartó tanulás szenvedélyét úgy adhatjuk át gyermekünknek, ha mi magunk is folyamatosan és szenvedélyesen tanulunk. A tanulás szeretetét már kora gyermekkorban érdemes elültetni, mivel ez élethosszig tartó előnyökhöz juttatja (néhány példa: hangosolvasás, társasjáték, túrázás, természet felfedezése, élőlényekről való gondoskodás, hobbik, művészetek, filmek, dokumentumfilmek megtekintése, sport, ének, tánc, kulturális eseményen való részvétel, utazás, másokért végzett munka, mindennapi feladatok megosztása stb.)

9. Élj az értékrended szerint!
“Légy becsületes és hiteles,
Élj a legnemesebb értékek mentén.
Én tanulok tapasztalataidból,
És érett emberré leszek felnőttként.”

A becsület megfizethetetlen. Az igazság ismerete szabaddá tesz. Akkor is, ha először nyomorultul érezted magad tőle. Beszélgessünk gyermekeinkkel az általunk legfontosabbnak talált értékekről, valamint élettapasztalatainkról. A legnagyobb ajándék, amit átadhatunk, azok a felismerések és megfizethetetlen tapasztalatok, melyeknek elsajátításához, megéléséhez egy életre volt szükségünk.

10. Segíts, ha szüksége van rád!
“Taníts meg alázattal segíteni,
S megbecsülni a másságot.
Így megtanulom a lélek nagyvonalúságát,
S elismerem az élet változatosságát.”

A nagylelkűség egy életet megváltoztató tapasztalatokhoz vezethet. Azok a gyermekek, akik megtanulnak kilépni addigi életstílusukból, hogy másokon segíthessenek, hihetetlen mértékben gazdagodnak ezáltal. Más perspektívából szemlélik ezután az életet, más kultúrákkal, emberekkel kapcsolatos sztereotípiákon alapuló ismereteik megértéssé és igazi kapcsolatokká válnak. Ha családként szánunk időt arra, hogy másokon segíthessünk, az a szeretet olyan örökségét teremti meg, melyet sok-sok generáció vihet tovább. Amennyire nyomot hagyunk egy másik ember életében, a szívünk pontosan ugyanannyi örömmel telik meg. Az élet igazi (m)értéke nem hozza, hanem adományai. Teréz anya mondta: lehet, hogy nem mindannyian tudunk nagy dolgokat tenni, de mindannyian tehetünk kis dolgokat nagyszerűen. A kicsi, de fontos tettek megtanítják a gyermekeknek, hogy a segítségnyújtás, a másokról való gondoskodás az élet alapvető része. Ha egy gyermek idejekorán megismerkedik az önkéntesség és a jótékonyság eszméjével, akkor nemcsak a nagylelkűséget sajátítja el, de felnőve kiegyensúlyozott, társadalmilag aktív felnőtté válik. Az emberiség igazi mércéje az, hogyan bánunk azokkal, akik semmit sem tettek értünk. Abból élünk meg, amit kapunk. Az életünk azonban az, amit adunk (Churchill).

11. Legyen hited, és légy optimista!
“Figyelj arra, ami jó,
S legyen hited, mikor az élet nehéz.
Így leszek én optimista
És hálás minden napért.”

Hitünk a legnagyobb erőforrásunk. A hit a remény veleje. Bizonyíték arra, hogy létezik, ami nem látható (Szt. Pál). A hit felemel, átformál, védelmez. Az egészséges optimizmus annak a képessége, hogy úgy lássuk a körülöttünk lévő világot, ahogy az van, látva azt is, ami működik, s azt is, amire még szükség van: mindannak a fáradhatatlan keresése, amely a korlátok és akadályok ellenére lehetséges. Az optimista ugyanolyan gyakran tévedhet, mint a pesszimista; de az előbbi számára sokkal nagyobb öröm, amikor rájön. Mivel az optimizmus tanult készség, ha elsajátítjuk, az élet apró pillanati is sokkal szebbek lesznek.

12. Szeress feltétel nélkül!
“Szeress engem feltétel nélkül,
Bár fent vagyok vagy lent.
Tudni fogom, becsben tartasz,
S még több lesz a szeretet, mit adok a világnak.”

Sokat tanítunk gyermekünknek azáltal, hogy feltétel nélkül, és minden körülmények között szeretjük őket; de még többet adhatunk át nekik, ha a szeretetet választjuk a félelem helyett a megpróbáltatások idején is. A lehető legkiválóbb gyakorlat mindennapjainkat a szeretet által diktált tempóban élni. A szeretetnek nincs más orvossága, mint többet szeretni.

Néhány használható ötlet:
  • Csodálatos hibák vacsorája (ahol a hibákból levont tanulságokat beszéljük meg)
  • Ma mit tanultál? (megbeszélés vacsoránál)
  • Angyalkalandok (nagylelkűség)
  • Mondjuk jobban! (optimizmus növelése)
  • Hálakönyv írása
  • VÁLTS - fordítsuk borúról derűre gondolataink kerekét
  • Mi csodálatos és mi működik?
  • Szeretet-szünet pár percben: kit miért szeretünk?
  • Milyen magasra milyen gyorsan (tudunk felülemelkedni a problémán)
  • Szeretetlevél írása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése