2013. augusztus 29., csütörtök

Tápláló hozzátáplálás

Az első hónapok után újabb mérföldkő érkezik el a kisbaba életében: ez a szilárd ételekkel való megismerkedés időszaka.


Mikor?

Vegyük figyelembe a kicsi fejlettségét: 
  • érdeklődni kezd a tányérunkon található ételek iránt 
  • képes már a falatkákat megfogni, önállóan a szájába tenni és megrágni 
  • tud ülni 
Ekkor már az emésztőrendszere is elég éretté vált ahhoz, hogy a szilárd táplálékokat feldolgozza. 


Ha a szilárd ennivalók túl korán kerül bevezetésre, akkor az emésztetlen, vagy csak részben emésztett ételek a véráramba kerülve folyamatosan erőteljes immunválaszra kényszerítik a kicsik még fejletlen szervezetét. Mindez emésztési problémákhoz, súlyosabb esetben pedig betegségekhez, fertőzésekhez és allergiákhoz vezethet.

A csecsemők kezdetben csupán néhány fontosabb enzim termelésére képesek: ilyenek a laktózt, a fehérjéket és a lipideket feldolgozó enzimek. Mivel a zsírok kulcsfontosságú energiaforrások a kisbabák növekedésének és fejlődésének szempontjából, ezért természetszerűleg könnyebben is emészthetőek a számukra. A szénhidrátok emésztéséért felelős enzimek legkorábban 16 hónapos kortól kezdenek termelődni, megfelelően viszont csak a nagyőrlők kibújása után, legkésőbb a 36. hónaptól képesek működni!


Hogyan? 

A baby led weaning (BLW), azaz az igény szerinti hozzátáplálás legnagyobb előnye, hogy a kisbaba természetes fejlődési ritmusát követi, amely összhangban van az emésztőrendszer érettségével; valamint elősegíti a mozgásfejlődését is: különösen a szem-kéz koordinációt és a rágást. 

Lényege, hogy a kicsi a hozzátáplálás legelejétől kezdve önállóan étkezik, így saját maga szabályozza, hogy miből mennyit eszik. A hangsúly a játékosságon és felfedezésen van, mivel a baba motivációja a kíváncsiság, és nem az éhség. 


Ételek párosítása 

A zöldségeket az első időkben legjobb, ha megpároljuk vagy főve (pl. levesből) kínáljuk. Egy pici hozzáadott zsiradék (kókuszzsír, kacsazsír, olíva, avokádó) segíti az emésztésüket. A zöldségek jól összeillenek a húsokkal és a párolt gyümölcsökkel; az aszalt és nyers gyümölcsökkel kevésbé. 

A húsokat lehetőleg saját vagy hozzáadott zsiradékkal készítsük, és párolt vagy főtt - később lehet nyers vagy sült - zöldségfélékkel kínáljuk. 

A gyümölcsökkel érdemes egy kicsit körültekintőbben bánnunk. Hozzáadott zsiradékkal (pl. kókuszzsírral) könnyebben emészthetőek, azonban fogyasztásuk főétkezések mellé és utána nem szerencsés; inkább főétkezések között kínáljuk őket. 


Hozzátáplálás az első életévben 


6-8 hónapos korban:
  • Csont- és húslevesek (csirke, marha, bárány, hal) bennük főtt zöldségekkel 
  • Főtt zöldségek hasábokra vágva: cukkini, tök, sárgarépa, brokkoli, cékla zsiradékkal 
  • Főtt csirke- vagy kacsamáj (lehetőleg megbízható forrásból) 
  • Főtt húsok: marha, bárány, pulyka, csirke, hal – előrághatjuk picit, ha szükséges 
  • Párolt gyümölcsök (a magas pektintartalom miatt): sárgabarack, őszibarack, körte, alma, meggy, cseresznye és bogyós gyümölcsök zsiradékkal 
  • Nyers gyümölcsök: érett banán, avokádó, dinnye 

8-12 hónapos korban 
  • Főtt tojássárgája 
  • Párolt húsok, pörköltek 
  • Enyhén párolt zöldségek zsiradékkal 
  • Zöldséglevesek 
  • Basmati rizs - egy napra beáztatva, bő vízben főzve 
  • Erjesztett ételek: savanyú káposzta és más házilag készített savanyúság 

1 éves kor felett
  • Nyers saláta alapanyagok (uborka, paprika stb.) 
  • Párolt leveles zöldségek zsiradékkal 
  • Főtt egész tojás 
  • Áztatott magvak 
  • Citrusfélék 
  • Apró magvas gyümölcsök 
Természetesen itt sem az a lényeg, hogy szigorúan ehhez tartsuk magunkat, inkább csak irányadónak tekintsük a fentebb közölt listát. Egyedül arra figyeljünk, hogy hat hónapos korig lehetőleg kizárólagosan szoptassunk, valamint az erősebb allergéneket egy éves korig kerüljük (a hat hónaposnál fiatalabb csecsemő emésztő- és immunrendszere különösen éretlen és sérülékeny, bélrendszere fejletlen). Amikor már minden jel arra mutat, hogy a baba megérett a szilárd ételekkel való ismerkedésre, szelíden és türelemmel elkezdhetjük a hozzátáplálását, nem csak anyatejeseknél, hanem tápszer mellett is!

Források:
Mi az igény szerinti hozzátáplálás? (Mamami)
Sally Fallon: The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care - Chapter 7: Nourishing Your Baby
http://www.szoptatasportal.hu/files/Meddig_eleg_az_anyatej_fuzet.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése